Psychologie en transformatie NatuurgeneeskundeIn de loop der tijd heb ik een eigen stijl ontwikkeld met daarbinnen drie aandachtspunten:
Signalen en Kern

De meeste klachten zijn signalen, signalen dat we uit evenwicht zijn.
Als we onze signalen niet juist interpreteren, dan kunnen zij aanvankelijk een beklemmend en gespannen gevoel geven. Als we doorgaan met onze signalen niet juist te duiden, dan wordt het beklemmende gevoel meer en meer een onaangename last. We doen er vervolgens van alles aan om zo ‘snel mogelijk van de last af te zijn’. Vaak vanuit de beste bedoelingen. Echter onze oplossingen zijn meestal een vorm van onderdrukking en vermijding van de signalen. Daarmee maak je kans dat de signalen vroeg of laat weer terug komen, onvoorspelbaar gedrag gaan vertonen of hardnekkig gaan zorgen voor belemmeringen. Uiteindelijk kun je zo in een neerwaartse spiraal terecht komen.  

Onze signalen willen ons juist iets ten gunste van ons vertellen. Ze willen correct begrepen en op waarde geschat worden en nodigen ons uit op zoek te gaan naar de kern van de oorzaak.

In mijn begeleiding gaan we met aandacht naar binnen: naar het terrein van je gedachten, gevoelens, verlangens en behoeften. We focussen ons samen op je ‘last’ om erachter te komen wat je signalen jou in de kern willen vertellen. We nemen de tijd om een houding aan te leren van inwendig en verfijnd leren luisteren. Wanneer de tijd er dan rijp voor is, komen we er zo stapsgewijs achter wat er in essentie, in de kern, aan de hand is. Dit kan bijvoorbeeld een onverwerkt verdriet of een angst zijn, wat vraagt om opheldering en heling. Maar ook kan het een verborgen kwaliteit zijn die vraagt om gezien en geleefd te worden.
De ene keer is het te doorlopen proces diepgaand van aard, een andere keer licht.

Vervolgens ontstaat er ruimte, verdieping en nieuwe kansen. Nu kun je creatief op zoek gaan om een eigen manier te vinden, om met situaties die je tot nu toe uit evenwicht trok, om te leren gaan. Op die manier handel je op een natuurlijke manier en zorg je beter voor jezelf. Je hebt als het ware jouw signalen tot bondgenoot gemaakt en met deze verworven kennis en ervaring kun je je verder ontwikkelen.

Ontwikkelen van een niet-oordelende en onvoorwaardelijke houding

Om ons ‘staande’ te houden in het leven, hebben we vaak een hard oordelende houding naar onszelf aangeleerd. Constant bij alles en iedereen oordelen en beoordelen we. We zeggen bijvoorbeeld tegen onszelf: ‘niet aanstellen, maar doorgaan’,‘dat moet ik gewoon kunnen’, ‘hij of zij is veel beter dan ik’, ‘dat lukt me nooit’ of ‘ik doe het wel alleen, ik heb niemand nodig’. Een dergelijke houding maakt dat we te veel of te weinig van onszelf vragen en dat we in termen van falen en overwinnen denken. Ook maakt het dat we constant onszelf moeten bewijzen, bevestiging willen van anderen of zoekende zijn naar tijdelijke ophef/vermijding van onze klachten. We zien onze klachten als een (zware) last en voeren inwendig continu een enorme innerlijke strijd.
Per definitie is een oordelende en voorwaardelijke houding niet toereikend voor ons welzijn op de lange duur.

Een niet-oordelende houding naar onszelf ontwikkelen is uitermate belangrijk. Een niet-oordelende houding is niet soft of zwak.Nee het is bijvoorbeeld jezelf stimuleren en aanpakken indien je een zetje nodig hebt en jezelf troosten of troost zoeken indien je verdriet hebt.

 

Zorgvuldige communicatie

Indien je signalen kunt onderscheiden van de kern van je klachten, je aanwezig kunt zijn bij de kern, een niet-oordelende en onvoorwaardelijke houding kunt opbouwen met jezelf en jezelf zorgvuldig leert uitdrukken, dan ontwikkel je stapje voor stapje een duurzame en integrale levenshouding. Eenmaal onderweg ondervind je meer flexibiliteit, kun je meer sturing geven aan je welzijn en ervaar je ook vaak meer plezier en geluk. Het doet je ontdekken dat open en gevoelig zijn, prima samen kunnen gaan met daadkrachtig, stevig en begrensd optreden. En maakt dat je niet alleen geluk en kracht ervaart bij voorspoed maar ook bij tegenslag. ‘Jezelf ontwikkelen’ wordt zo een uitdaging en een kans om zoveel mogelijk binnen je beperkingen jouw leven te leven.

 

 

 

 

 

 

 

 


spacer
spacer

spacer

agenda